Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 09:29 - с.Бистрица-х.Алеко-Черни връх-с.Железница-22.01.2012 г.
Автор: pelitko Категория: Туризъм   
Прочетен: 18449 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 05.02.2012 14:16


Тръгнах точно в 7.00 часа сутринта от паркинга при последните къщи на Бистрица. Реших да се кача на Черни връх по пътеката покрай Бистришка река. Един от любимите ми маршрути. През нощта беше навалял още около 10 см. нов сняг. Нямаше още следи по него така, че бях първия турист за днес. В началото на пътеката е Месалската чешма от която тече чудесна рилска вода. Обикновено спирам при нея, но сега я подминах. Времето беше много студено за пиене. Въпреки многото сняг трасето на пътеката беше утъпкано от предишните дни и си личеше. Бях приятно изненадан от новата маркировка – лентова и с табелки, както и от поправения мост в м. Самоковището.
 
image
                                        Моста в м. Самоковището

От Бистрица до Самоковището е около 40 мин. с малка денивелация. Все още е тъмно. Спрях за минутка за снимки и продължих към м. Менчето. От Самоковището до Менчето се върви почти водоравно, като се преминава през още три мостчета. Следва най-голямата денивелация-между четвърти и пети мост. Снегът тук беше около метър и много мек. Сложих снегоходките, но и те не помогнаха. Затъвах на всяка крачка и често спирах за почивка. Петият мост беше почти затрупан, но поне бяха махнали огромното дърво, което стоя върху моста няколко години.  Преди тук беше гъста гора с огромни дървета, а сега е почти голо. Останали са да стърчат само няколко прекършени ствола. Пътеката допреди две години беше затлачена от падналите дървета, но сега е основно почистена. Унищожената от корояда гора е завзела още много нови територии. Бързо стигнах до поляната Долен Къркъм, където е разклона за х. Погледец. След поляната влязох в гора и отново започнах да затъвам в мек и дълбок сняг. Много бавно стигнах до Каменната река или Триъгълната грамада.

image
                                        Моста на Каменната река

След Каменната река следва голата м. Присоите, където снегът беше твърд и поне не затъвах. На Меча поляна снега стигаше до 150 см. и арката в началото на поляната беше потънала почти догоре в него. На х. Алеко хората бяха, защото лифта не работеше.


image
                                                     Х. Алеко

Тръгнах от Алеко към Черни връх в гъста мъгла и силен вятър. Вървях само по коловата маркировка. Горе на откритото вятъра стана ураганен, но за сметка на това снега беше твърд и се ходеше по-бързо. Стигнах на Черни връх около 13 часа-много по-късно отколкото очаквах.


image
                                                 
На Черни връх

Бях се забавил доста по пътя от Бистрица до Алеко. Изпих в заслона един чай, щракнах няколко снимки на отметката за връх и на заслона и тръгнах към Железница.
 От Черни връх коловата маркировка към Железница е направена така, че не започва от върха, а трябва да се слезе малко назад по пътеката за Алеко. От опит знам, че в гъстата мъгла е много опасно от върха да се търси коловата маркировка направо към Железница. Около 5 или 6 кол има малка каменна къща. Коловата маркировка за Железница започва от нея. По пътя за Железница вятърът ми биеше в гърба, а не отстрани и се ходеше много по-комфортно. Бързо стигнах до х. Академика /Физкултурник/.


image
                                             
х. Академика

По пътя ми направи впечатление, че между Резньовете и вр. Скопарника не духа много, а там почти винаги има ураганен вятър. 
На х. Академика мъглата се вдигна, но вятъра беше много силен. За да снимам хижата трябваше да сляза доста под нея. От Академика слязох бързо по коловата маркировка през билото Шеовица до боровата гора. Най-после бях на завет и поспрях за кратка почивка. След гората си излиза на голата м. Алински валог. До последните дървета пътя се разклонява към Железница-надясно и към Бистрица-наляво. Тръгнах към Бистрица за да затворя кръга за днес. Отбивката е немаркиран черен път, по който се стига до Панорамната пътека между Бистрица и Железница. Излиза се приблизително по средата на пътеката между Бистрица и Железница на панорамно място с красиво оформен горски кът. Точно на разклона има беседка, маси със столчета и извор с хубава вода. Завих по Панорамната пътека към Бистрица и към 16 часа си бях обратно при колата. 

image                                                      GPS track

GPS track


ВСИЧКИ СНИМКИ




Гласувай:
5



1. mitkaloto - Разходката беше приятна. поздр...
02.02.2012 11:33
Разходката беше приятна.Поздрави!
цитирай
2. pelitko - За мен също беше приятна
05.02.2012 17:00
Въпреки, че получих измръзване под гърлото. Измръзналия участък се поду и стана черен. Сутринта, като тръгвах от Бистрица съобщиха, че на Черни връх е -13 C
цитирай
3. toninabog - Поздрави!
08.02.2012 14:37
Очевидно това е първият ти пост в раздел "Туризъм".Хареса ми! Това е много популярен маршрут,само че аз лично го предпочитам през лятото.Много е красив и през зимата,както е видно от снимките ти,но трябва кураж...
цитирай
4. pelitko - Първият ми пост
08.02.2012 16:24
Да това е първият ми пост. Не знаех с кой преход да започна и започнах с последния. Този маршрут беше много по-красив, когато имаше гора. Ходя от дете по него. Минавал съм го много пъти. Сега гората изчезна и то в резервата. Жалко!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelitko
Категория: Туризъм
Прочетен: 1057483
Постинги: 76
Коментари: 358
Гласове: 295
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031