Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2009 16:10 - Ниш - ден трети
Автор: jesusbg Категория: Туризъм   
Прочетен: 5023 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След приличното количество сръбски бири и седене до късно "надвор", на третия ден ми беше малко трудно да стана рано, затова си поспах доста хубаво до 11 часа сръбско време. Към 11.30 звъннах на Марко, защото се бяхме разбрали заедно да ходим до Медиана и църквата Свети Панталей.

Към 12.30 Марко дойде "у стан", като беше бая ядосан. оказа се, че от началото на 2007 година в Ниш и региона имат редовни спирания на електрическата енергия. (И малко лирично отклонение - тези, които казват, че няма къде да се пласира енергията от малките блокове на АЕЦ козлодуй, да отидат да видят как заради режима на тока страда накелението на Ниш и Западните покрайнини)
Докато си зареждаше телефона, пуснахме телевизора на National Geographic. Оказа се, че сърбите приемат сигнала от нас и по време на рекламите се говореше само на български.
Използвах този факт, за да разпитам Марко дали любимата певица на нашето блогърско Зюлфие  - Азис - е известна в Сърбия. отговори ми еднозначно и му тегли и той една дълга сръбска псувня. Споменах му, че е възпят, и му пуснах песничката на Епизод. По-щастлив надали щях да го видя отново. Така че специално поздравявам Марко (когато чешеш това) с песента за Азис, качена най-долу 

Също силно впечатление ми направи факта, че в този регион страшно много мразят Тито. Причините са две - насочването на основните парични капитали към Хърватска и Словения и масовото заселване с албанци на Косово и околността.
Та с Марко изчакахме да му се зареди телефонът, попсувахме по нашенски всички гадове и се отправихме към Археологическия комплекс Медиана. Медиана е била вилна зона на римската аристокрация, управлявала Нициус (Ниш)

image
входът на комплекса. На заден фон се вижда Стара планина.

image
житницата

image
мозайката

image
макет на сграда от римско време, разрушена от отсрещния завод по време на Титова Югославия

image
карта на комплекса

image
от музея към завода

После с Марко обсъдихме видяното, дори става въпрос, че античните предмети от по-старо време в цял свят са гръцки, само в Македония са македонски. Човекът, през смях, си ми каза - то они са бугари, ама нийе го знаят"

Оттам се отправихме към града отново, за да видим Свети Панталей.

Направихме си почивка в Твърджавата, където изпихме по пиво и обсъдихме красотата на сръбските жени (а те наистина са много красиви).

пхо пътя към свети Панталей видяхме отношението на масата нишанци към историческото наследство на града (следващата снимка)

image
без коментар

И там яко псувахме простотията да си цапаш собствения град и по принцип да цапаш.
Тъй като бая се разходихме, се срещнахме с доста приятели на Марко. Навсякъде той ме представяше по следия начин: "Тоа е Александар - нашего брата из Бугарске". Хем ми стана много приятно, хем тъжно, защото на върха на Сърбия са хора, проповядващи омраза, от което си патят свестните хора от двата народа.

След около 30 минути стигнахме до Свети Панталей, където също е сниман великият филм "зона Замфирова"

image
Свети Панталей отвън

image
камбанарията с посвещение към крал Александър - голям душман на Българите (и в доста отношения на собствения му народ) и един от основоположниците на днешните конфликти на Балканския полуостров.

image
пред входа на църквата

image
в църквата

image
и малко български език

image
стенопис

След тази разходка с Марко тръгнахме обратно към апартамента, като преди това купихме пиво за Александра (защото изпихме нейното) и енергийни напитки за мен, тъй като си бях наумил на следващия ден да ходя до Белград от рано и да не спирам да шетам.

Вечерта отново излезнахме, изкарахме си за пореден път добре, даже пихме и по бира в Твърджавата с един австралиец, също член на couchsurfing, който беше учуден, че съм научил сръбския само от филми.
Така изкарах още един прекрасен ден в Ниш.







Тагове:   пътепис,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Ехеееееееееее
03.07.2009 16:18
Вече познавам Ниш !
цитирай
2. jesusbg - Jака е - това са местата, които тр...
03.07.2009 16:32
Tака е - това са местата, които трябва да посетиш. Остава Белград, ама и него ще го разделя на няколко части-
цитирай
3. krotalka - Добре си изкарал!
03.07.2009 18:22
Омразата между хората, се подклажда от определени хора! Ние с теб, не сме от тях!

Мерси за песничката, нали знаеш, че и се кефя! Ето още едно общо нещо с твоя сръбски приятел.
цитирай
4. mirra - е тая песен е велика. . . . . . нищо че ...
03.07.2009 19:32
е тая песен е велика...... нищо че епизод твърдят че не е тяхна творба:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jesusbg
Категория: Туризъм
Прочетен: 1176042
Постинги: 326
Коментари: 1230
Гласове: 21603
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031