Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2008 14:05 - Охрид - ден четвърти в Македония
Автор: jesusbg Категория: Туризъм   
Прочетен: 5134 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2008 15:27


(Все пак е време да продължа да описвам пътешествието си)

На четвъртия ден - 5 февруари - рано сутринта групата потеглихме към Охрид. Дадохме по 300 денари за гориво и такси за магистралата, и потеглихме рано сутринта към 7 часа, за да имаме повече време за "шетанье". Пътят минаваше покрай Тетово и така наречената албанска част на Македония.
Част от него е магистрала, част е планински път. Много е красиво, само познаните найлонови пликчета разваляха красотата. Отново с приятелите обсъдихме албанската напаст и фактът, че "миролюбивите" САЩ подпомагат терористичната част от албанския народ. Даже наглостта на част от шиптарите беше толкова голяма, че на табелите с имената на градовете в северозападна Македония беше задраскан с черен спрей българският надпис, и оставен само албанският.
Времето беше сравнително добро. , пътят също.
Към 9.15 стигнахме Струга, към 9.30 спряхме в центъра на Охрид до гимназия "Св. Климент Охридски", за да изядем по "еден  бурек".  В "продавницата"  заговорих на софийско  наречие, и бях доста добре разбран от продавачките.
обадих се на баща ми, да го зарадвам къде съм.
Хапнахме, оставихме Славко и Калина, и с Владо и Даниела отидохме до манастира  "Свети Наум", който е много близо до границата на Република Македония с Република Албания.
Просто сърце ми се скъса, като видях какви красиви места са загубени заради простотията на старите ни управници, начело с Фердинанд Сакскобургготски.
Езерото беше кристално чисто, въздухът имаше доста приятен мирис.
После влезнахме в самия манастир. Той е мъничък, заобиколен от килийно помещение (като Рилския манастир), на една от стените му пише 1876. Питах приятелите ми дали знаят какво означава тази година. Получих очаквано отрицателен отговор, и им разказах за априлското въстание (не спестих и критичните части). 
В самия манастир има много пауни. За съжаление не намерих пера от опашка на мъжки паун, но взех от опашка на женски 3 броя - едно за Владко, едно за Даниела, и едно подарих в България.
Точно до манастира "Свети Наум" има устие на река, за съжаление и забравих името. Красотата е неописуема. (Дано скоро да си взема снимките от там, за да споделя с вас визуално тази красота.)
Поседяхме, насладихме се на времето, погледахме Албанската част на Охридското езеро, и тръгнахме обратно към Охрид.
Преди да тръгнем ми се обадиха баща ми и майка ми, за да ме поздравят за пътешествието.
Та време беше да потегляме отново.
Качихме се в колата и тръгнахме.
По пътя ми звънна телефонът, и видях непознат македонски номер. Оказа се, че е от Българския Културен Център. Директорът харесал стихосбирката ми "Трагедии след залез слънце" (която ви я представям на части, плюс неиздадени стихотворения), и искаше да се срещнем, за да уговорим дата за промоция. Раздбрахме се на следващия ден - 6 февруари, в 11 часа македоснско време, да съм в центъра.
После качихме едно момче - Мариан (ударението е на първата сричка на името му), защото си беше изпуснал автобуса. оказа се "матурант" в Охридската гимназия по хотелиерство и туризъм.
Най.много ме зарадва малкия, когато ми каза, че македонците са ни владеели по времето на цар Самуил. Не се сдържах, и се разсмях. Но през цялото време отношението на хората към мен беше много добро.
Та пристигнахме в Охрид живи и здрави и отидохме до къщата на Калина, за да  вземем останалата част от групата. Там ме посрещнаха типично по български - като знатен гост. Оказа се, че майката на Калина е художник, при това доста добър.
Ако искате да вземете хубава картина, потърсете тези на Лила Сотиоска.
За съжаление беше започнало да вали (по македонско наречие - да върне)
Майката на Калина ни даде чадъри, и тръгнахме да "шетаме из стариот град".
Отидохме до старата крепостна стена, където паркирахме колата.
После се разходихме до античният театър, възстановен по времето на "Бугараша" Любчо Георгиевски, Манастирът Йоан Канео, където е сниман прекрасният филм "Пред дождот" (има го в замунда-та), манастирът "Св. Панталеймон", видяхме музея на Григор Пърличев, църквата "Козма и Дамян", църквата "Свети Климент Охридски", крепостната стена на Самуиловата резиденция.. За съжаление всичко беше затворено, защото не беше туристически сезон.
После слезнахме до езерото, за да ядем в "Ресторан Данга" (старото име за вълна, в новомакедонското наречие - бран. При тях думата вълта се използва само за тъканта).
Успяхме да паркираме на улица, където не се плаща, и влезнахме в ресторанта. Там имаше много снимки, включително на Любчо Георгиевски и Петър Стойчев.
Там поседяхме около два часа, наслаждавахме се на дъжда, на езерото, на храната, на Скопското,
на нашата приятна компания.
Време беше да тръгваме обратно. Първо тръгнахме по търгавската улица, за да си взема фланелка на Охрид. Никъде не намерих такава, която да ми хареса, затова се отказах. Поне си спазих традицията да си купувам карта на града Оказа се карта на Охрид и Струга. После се отбихме до родителите на Калина, за да им върнем чадърите. Купих една картина от  тета (леля) Лила на  доста смешна цена, която даже ми беше надписана за спомен. Разделихме се с родителите и потеглихме обратно към Скопие.
Дъждът продължаваше.
По пътя след Струга вместо дъжд, валеше сняг. Камионите бяха тръгнали обратно на път, и отново имахме премеждия с тяк, както аз имах в Румъния.  Само че този път бяха основно косовски камиони. И така в дъж, сняг, мрак и прекрасна компания пътувахме обратно.
отново навлезнахме в албанската част, където вече бяха задраскани не само надписите на бългтарски, а и на албански. Съвсем са се шашнали тези шиптари.
Някъде към 9 "саат " бяхме обранто в Скопие, където се прибрахме по домовете си, "избанявме" се, уредиха ми човек, с когото да "шетам" на другия ден и легнахме да спим.


Тагове:   македония,   охрид,   ден,


Гласувай:
0



1. анонимен - "Оказа се, че майката на Ка...
02.03.2008 18:32
"Оказа се, че майката на Калина е художник, при това доста добър". Той ни даде чадъри, и тръгнахме да "шетаме из стариот град".
Кой те научи да пишеш като турчин - без родове. Не си ли ходил на училище?
цитирай
2. jesusbg - До анонимния
02.03.2008 20:41
не само съм завършил елитно училище, при това с отличен успех, а и имам магистратура. Освен това си личи, че въобще не си чел постинга, и си забравил, че има думи в българския език, които са само в мъжки род. Художник е от тях. Така че първо си погледни твоята грамотност, преди да оспорваш чуждата.
А за родовете - просто погледни по-добре, или си сложи очила.

Втора реплика - за турците. Въпреки петвековното робство и фактът, че поне 4 поколения от моя род са се борили срещу империята, никой не ти дава право да обиждаш този народ. Даже и Левски, и Илинденските въстаници са говорели добро за турския народ. Освен това имам много добри приятели от този етнос, които със сигурност милеят повече за майка България от теб, "продажнико Ньеден"!
цитирай
3. deathwoman666 - jesus, остави ги тия анонимните :)) ...
02.03.2008 21:06
jesus,остави ги тия анонимните :)) не виждаш ли,че избиват комплекси и ги е страх да се покажат?! Плямпат глупости за да си убият тъпото ежедневие:)) ама това Продажнико Ньеден ме изкефи :)))
цитирай
4. jesusbg - Мъри,
02.03.2008 22:25
да си познаваш говорите на езика е само плюс, дори и под формата на ругатни и псувни. А за комплексарите си права - само страхливци могат да се скрият така.
цитирай
5. анонимен - Анонимния
02.03.2008 23:06
Даже си и поет.Отчитам го. Сигурно имаш талант. Пишеш увлекателно. Не си чувал думата "художничка".
Може би в елитните училища тази дума не се изучава.
За турците нищо лошо не съм искал да кажа. Напротив, съгласен съм с това, което мислиш за тях.
Просто в турския език няма РОДОВЕ (както и в английския) , а в българския има три.
А ти си разбрал за редове. Явно си писател, а не читател.
Мислиш, че съм продажник и не милея за майка България (пише се с главна буква) без да ме познаваш, само защото съм ти намерил езикова грешка. Това не може да се обясни лесно.
цитирай
6. jesusbg - Отново до анонимния
02.03.2008 23:46
Малко да те светна - има думи в българския език, които по правило са само в мъжки род, като колега, учител, лекар, Художник.
А за да си писател, трябва и да си читател. А и не съм писал за г-жа Сотироска "Той ни даде чадъри", така че е забележката важи с пълна сила за теб.
И когато правиш забележки анонимно, първо провери в речниците и граматичните книги правилата!
цитирай
7. анонимен - Анонимния
03.03.2008 00:40
Няма да се разберем. Няма смисъл да спорим повече.
Надявам се, все пак, че г-жа Сотироска прилича на художничка, а не на художник.
цитирай
8. анонимен - anonimen 2 - mihail
03.03.2008 07:52
хей, предишният анонимен. Много си неграмотен бе :-D
цитирай
9. анонимен - Macedonian lanquage, not bulgarian!!!
16.03.2008 22:27
"че на табелите с имената на градовете в северозападна Македония беше задраскан с черен спрей българският надпис, и оставен само албанският"

"отново навлезнахме в албанската част, където вече бяха задраскани не само надписите на бългтарски"

It is MACEDONIAN language, not bulgarian.

SHAME on YOU!

After everything we have done for you...

SHAME on YOU!
цитирай
10. jesusbg - Анонимен,
16.03.2008 22:46
че ако е чужд, как го разбираме всички българи от Добруджа до Охрид. Смешен си.
Ето ти един линк да се пообразоваш малко
http://www.macedoniainfo.com/
цитирай
11. анонимен - Once again...
16.03.2008 23:13
... I understand the language that is spoken in London, and that doesn't mean that it is a Macedonian language.

But according to your twisted logic, it is a Macedonian language that is spoken in London..


And about the site http://www.macedoniainfo.com/ , I thought you could have offered something more creative... Shame !
цитирай
12. jesusbg - Срам за тебе
17.03.2008 10:12
Отиди в самата Македония и ще намериш достатъчно документи. Вземчи и книгата на Петар Аврамоски "Великаните од Струга" и виж вътре архивните документи. Навсякъде пише болгарин, болгарско, дори и заглавието на едноименната книга "Български народни песни от Македония"
Ето ти и още един линк за да се пообразоваш
http://indreal.blog.bg/viewpost.php?id=168456
цитирай
13. jesusbg - И ако онова е несъстоятелно, ето ти още един
17.03.2008 10:18
линк, за да се пообразоваш малко (а и както виждам, бая добре разбираш родния български език) http://freemacedonia.blog.bg/
цитирай
14. анонимен - Бессрамнику еден, овие гостопр...
20.03.2008 18:57
Бессрамнику еден, овие гостопримливи Македонци те примиле најискрено, со отворени срца, како што знаат само Македонците, а ти го сквернавиш сето тоа. Ти си човек без почит кон другите, уште еден прост Бугарин, прост Татар. Ајде што те примиле луѓето во своите куќи, во своите вековни Македонски светилишта, ти им враќаш без трошка благодарност. Ти и другите Бугари никогаш нема да ја достигнете македонската култура. Вие сте обични крадци, лебарки, вие ги убивавте Македонците во Балканските војни, ја поробивте Македонија во Втората Светска војна, ги убивавте Македонците, ја палевте нашата земја, ги крадевте нашите богатства и ги носевте во вашите празни безидејни музеи. А сега сакате се што е наше да присвоите? Е не може!
Но да се вратиме на тебеЧ каков човек си ти вака да им враќаш на Македонците за нивната добрина? Каде е твојата чест како човек? Срам да ти е, прост човеку. Те жалам.
цитирай
15. анонимен - www.mymacedonia.net
20.03.2008 18:58
www.mymacedonia.net
цитирай
16. анонимен - Зш мамиш? Зш? Ти не си чоек, ти си к...
20.03.2008 19:05
Зш мамиш? Зш? Ти не си чоек, ти си крадец! Ти си заслепен од некаков си глуп национализам. Ти не сакаш да ја прифатиш вистината. Знам вистинатаболит. Ние сме Македонци и Македонци ќе си останиме. Таквите ко тебе никојпат не ни мислеле добро. Вие Бугарите сте полоши и од Албанците шо ги споменвиш. Ти си прост Шоп и прост ќе си останиш.
цитирай
17. jesusbg - та ако е вистина,
20.03.2008 21:35
че сме два народа, оти у вашата история сум видел иемената на Вапцаров, Парапунов и уште доста луге, кои са били найдобрите другари на дедо ми, и секогаш са кажували, че са Българи.
Тоа можеш ле да го обясниш.
А и све мои другари знаат за тоа, што за мен сме еден народ. И ако сме полоши од албанците, оти почти 7 години живевте само заради България?
цитирай
18. jesusbg - И
20.03.2008 21:39
тука ке ти кажам -я сум македонец од Пиринска Македония, ама кай нас сме вдигале оружие.
"кръв ке се лее, но българи ке умрем!"
цитирай
19. анонимен - Za Makedonskata istorija
18.05.2008 16:31
www.macedonia-history.blogspot.com
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jesusbg
Категория: Туризъм
Прочетен: 1176032
Постинги: 326
Коментари: 1230
Гласове: 21603
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031