Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2008 22:00 - Рила планина - хижа Пионерска, жижа Ловна и хижа Рилски езера - прекрасен край на една ужасна седмица
Автор: jesusbg Категория: Туризъм   
Прочетен: 5638 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 06.09.2009 21:47


Този постинг се посвещава на Мария (за справка - тук)

След ужасните за мен понеделник и вторник, просто трябваше да има компенсация, и тя беше ски спорт. В четвъртък зимната ни група се качихме на нощно каране на Витошко Лале.
В петък към 4 чака (трябваше да е два) тръгнахме 7 души към Рила планина, да покараме ски (вече започвам подробен разказ)
Пътят ни минаваше през Перник, Дупница, Сапарева Баня и хижите. За пореден път се убедих, че няма по-опасна кола на света от Голф с пернишка регистрация и че луди има всякакви, като най-бруталният пример беше един гъзар с благоевграска регистрация да не спре на полицаи (а наршението му беше сериозно). Полицаите го подгониха, и какво е станало с него, не ми се иска и да знам.  И след тези "премеждия" двете коли (едната е по-скоро камион :-) ) стигнахме на паркинга на хижа Пионерска. Там едно от мочетата запали предварително подготвена шейна и първата част от групата тръгна към хижа Ловна.
Аз и още две момчета от групата се наслаждавахме на нощното небе, където за пръв път от много време виждах повече от пет звезди - просто всичко беше засипано със звезди.
Същевременно дойде шейната и се оказа, че ще бъда дърпан със ските. Натоварихме товарна шейна тип влечка с останалия багаж, "завързах" се за шейната и потеглихме. За пръв път карах ски след шейна и то нагоре, и то по тъмно. За щастие стигнахме благополучно в хижа Ловна.
Там се разпределихме по стаи и седнахме в основната част да си направим вечеря с продуктите, които носехме. Докато правехме вечеря, решихме с момчето, с което деляхме стая, д а си напалим огън в печката. отидохме до дърварната, нацепихме дърва, аз взех и трици и разпалихме нещо. Оказа се, че сме взели от "мокрите" дървета, поради което огънят така и не тръгна както трябва, но това го разбрахме по-късно (а същевременно оставих другите дърва до печката да се изсушат малко). Отидохме отново в основната част на хижата да се насладим на печката и храната.
В тази част има допълнително направен нещо като втори етаж над масите с дюшеци, пригодени за спане., плюс още две или три големи стаи. Има и кухненско помещение, където отседналите хора си приготвят яденето, в зависимост от това какво си носят или какво има в хижата. Леко е мизерно, ама доставя невероятно удоволствие това нещо.
Тоалетната е на около 20 метра от тази сграда и е много мизерна - там се кляка и е на септична яма , ама не бяхме отишли на хотел, а на хижа, така че нямаме право на никакви оплаквания (даже на моменти такава смяна на условията влияе доста добре)
След прятната вечер реших да си лягам, а моите приятели продължиха с "нощното" каране на ски.Стаята беше опушена не приятно, и по някое време (и за не знам кога) със "съквартиранта" се преместихме в хижата на втория етаж - беше невероятно добър сън там.
Така завърши първият ден от това тридневно пътуване.
След около 5 часа сън се събудих напълно свеж. Изпих един чай, закусих плодове (които си носехме) и отидох с две от момчетата да помогна на хижаря да натоварим дърва за хижата. Оказа се, че по тези чукари никак не е лесно да се направи това нещо, но пък беше приятно. след като докарахме дървата, хижарят ги наряза на парчета, а ние ги нацепихме и ги оставихме да се сушат. Към един часа отидохме за втората порция дърва, и след това се качихме към пистата. Аз и още едно момче бяхме дърпани нагоре, останалите се качиха пеша (а ине им носехме багажа)
Малко преди пистата, заради лош път, се обърна шейната на нашия "шофьор" и се наложи да я обръщаме. Като следствие за нас имаше едно мъчително ходене до пистата, но си заслужаваше.
Самата писта се намира до хижа "Рилски езера" и преставлява паничков лифт.  Цените са много прилични - 15 лева за празнични дни и 12 лева за деллнични дни е целодневната карта.
От там се вижда Черни връх , и Метеорологичната станция при връх Резньовете на Витоша, също и комините на пернишките заводи и ТЕЦ, както и една пелена от облаци над градчетата. Просто беше прекрасно.
След няколко часа каране, беше време да се прибираме към нашата хижа. Там се пооправихме, направихме  си вечеря и отново запалихме огноьове (този път успях да намеря сухи дърва и стана много топло в нашата стая)
Докато ядяхме, се чу шум от моторни шейни и пристигнаха около 8 души, които се оказаха приятели на един от нашите хора. Освободихме им маса, аз ги почерпих със салата от кисело зеле мое производство, и седнах при моите приятлеи. Стана много приятен разговор между двете маси. По едно време хората от другата маса ни казаха: "Обличайте се, тръгваме към Езерата"  Разпределихме се по шейни и тръгнахме. Това усещане беше невероятно. На всеки го пожелавам.
След кратки перипетии (които ще пропусна умишлено) стигнахме благополучно отново до хижа Рилски езера и там седнахме да довършим вечерта.
От бара на хижата има директен изход. Няколко пъти излизах да се наслаждавам на здездното небе и всеки път намирах първо съзвездието Орион, което го свъзвам с много мил за мен човек и с песента на My Dying Bride "The Light at the end of the World"  (която скоро ще кача след стихотворение) Освен това така си почивах и от чалгата (скоято за съжаление присъстваше доста) По едно време един от шейнарите поиска метал музика и така ме спаси - последваха доста добри парчета, съчетани и с македонски песни. На македонските песни не се сдържах и се хванах на хората. После пак пуснаха чалга и хората седнаха по масите. Аз пак се спасих със създевдието Орион. 
Тук ще направя лирично отклонение във връзка с музиката в Ловна хижа.
ако искате да ме уморите и да ме мъчите много, ме накарайте да слушам радио "Ултра" - Перник - простотия и селяния до шия, та и повече. Яко чалга с "невероятни" коментари на водещия (дори и моите хора, които харесват чалгата, искаха да го убият). Чалгата беше единствения недостатък на това преживяване.
И след много смях и  забавление горе, си тръгнахме обратно към Ловна хижа. Там доразпалих огъня в нашата мизерна стаичка и си легнах да спя.  Така приключи и тази прекрасна вечер. оставаше още само един ден, коойто започна към 10 часа в неделя - 13 януари.
Отново си направихме сутрешния "тоалет", закусихме, оправихме се, и този път ни издърпаха по-рано на пистата. Аз бях "късметлия" - на една шейна двама души бяхме дърпани и двама се возеха на нея, като пилотът й караше като пилот от Формула 1. Поне ми нарастна обиколката на бицепсите и намаля тази на шкембето.
И като последен ден се втурнах да карам като луд, от което още ме наболяват краката. а дано да има повече такива болки.
Към 14 часа тръгнахме обратно към хижата - да бъда точен, спуснахме се. Там пооправихме стаите, изчистихме печките, стегнахме багажа и тръгнахме на части отново към хижа пионерска - аз пръв и със ските до там - отново невероятно натоварване, ама доста приятно.
След определено количество перипетии стигнах успешно до хижа Пионерска, разопаковах си ски-екипа, обух нормални зимни обувки и зачаках.
Бавно и славно дойдоха и останалите хора от групата. Натоварихме колите и  тръгнахме по живо по здраво. Гледката по пътя беше нещо невероятно красиво
В сапарева баня имаше невероятна мъгла, която ни уплаши, но се оказа, че е нещо като одеяло, дебело 30 метра и под него имаше доста добра видимост.
Така приключи този прекрасен уикенд.
Пожелавам на всички ви да изпитате подобни на моите емоции от тези 3 дни.


Тагове:   рила,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diamant1965 - Очертава се интересен разказ...
13.01.2008 22:22
Дано компенсацията е била добра!
цитирай
2. enjoy6 - ииии
14.01.2008 18:32
блазе ти, времето е чудесно за ски!Очаквам продължението!
Приятна вечер!
цитирай
3. enjoy6 - Наистина много
15.01.2008 19:38
добре сте си изкарали!
Много интересно разказваш!
цитирай
4. jesusbg - enjoy6
15.01.2008 22:29
дано да имам още много възможности за такива разкази :-)
цитирай
5. enjoy6 - Ще имаш!
16.01.2008 21:31
Пожелавам ти го искрено:))
цитирай
6. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
06.09.2009 21:37
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РИЛА
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/08/31/na-bylgariia-s-liubov-rila.389243
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jesusbg
Категория: Туризъм
Прочетен: 1176107
Постинги: 326
Коментари: 1230
Гласове: 21603
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031